חנוכה "נגד" חג המולד
כיצד היהודים באירופה חגגו את חג החנוכה באופן שייתן "פייט" לחג המולד המאיים?
מה חוגגים בחג החנוכה, שכמעט אינו נזכר במקורות היהודיים הקלאסיים? היו שנאבקו בחג הנוצרי הנחוג בערך באותו זמן בלוח השנה, היו שהושפעו ממנו והיו שניהלו אתו שיחה מרתקת. איך כל זה קשור לאדם הראשון ולחרדות שלו.
גבורה נשית וחנוכה
מה בין גבורתה של יהודית ובין גבורתה של שלומציון המלכה המפוארת של עם ישראל.
ואיך שתיהן קשורות ברבה רגינה יונאס, האישה הראשונה שקיבלה סמיכה לרבנות!
מה הבעיה עם הטרנד של התמקדות בגבורה נשית בחנוכה?
מי בעיניי היא הגיבורה החשמונאית האמיתית של חנוכה
גבורה נשית בחנוכה
היום הייתי כותבת את קצת אחרת, ובכל זאת, אחד החביבים עלי
הזרמים התת-קרקעיים של חג החנוכה
כיצד חנוכה, חג שולי וקטן, הפך למרכזי וחגיגי כל כך. על ההשפעות הבין תרבותיות הסמויות שיצרו את חנוכה כפי שאנחנו מכירים ומכירות אותו. ומה בין בית הלל ובין בית שמאי בהדלקת הנרות, איזה כוחות נפש הם חושפים.
שתי חנוכיות: מה בין בית הלל ובין בית שמאי
בבסיסן של שתי השיטות ניצבות תפישׂות עולם מִתחרות. שיטת בית שמאי מציבה תמונת מציאות של מלאוּת ואולי שלמוּת ההולכת ונפגמת, בכל יום מורידים את הרף ומכירים ביכולותינו המוגבלות. שיטתו של בית הלל משקפת גישה אופטימית יותר לחיים – מתחילים בקטן, נר אחד בלבד, ומכאן מתקדמים ומרבים באורה יותר ויותר. כל דבר שאנו לומדים וכל מעשה שאנחנו עושים בעולם מעצים אותנו ומגדיל את אורנו.
חנוכה והדילמה של דצמבר
ברוב שנות קיומנו כעם יהודי, חיינו כמיעוט יהודי בתוך חברה לא-יהודית. מצב של מיעוט, בין שבסביבה עוינת ובין שסובלנית (ולעתים אף אוהדת), מזמֵן תגובות שונות. כך גם לגבי חנוכה, חג שנחגג בסמיכות לחג המולד הנוצרי. נסקור את ההתמודדויות השונות של יהודים עם האתגר שזימן להם החג הזר, ונשאל מה מצב העניינים בישראל.